JA1 kampioen van Nederland!!!

Nieuws afbeelding

Campione! Campione! Campione!

JA1 wint finale landskampioenschap zaal

Nog één keer met elkaar gaan voor het landskampioenschap zaalhockey. Al aan het begin van het veldseizoen was dat het doel van de zeer succesvolle generatie hockeyers van JA1. Na het geblesseerd wegvallen van Silas Lageman leek het verder weg dan ooit. Maar afgelopen zaterdag werd de missie in het tot de nok toe gevulde Topsportcentrum in Rotterdam verzilverd met een gouden medaille.

3 februari 2018. Een beetje zaalhockeyliefhebber had die dag roodomrand in de agenda staan. Het was de dag van de finales om het landskampioenschap van de A-, B- en C-jeugd én de hoofdklasse. Locatie: Topsportcentrum Rotterdam. Dezelfde sporttempel waar het merendeel van JA1 twee jaar eerder, toen als JB1, het landskampioenschap opeiste door in een bloedstollende finale Victoria op de knieën te dwingen. Nu was Oranje-Rood de tegenstander tegen wie NMHC zou strijden om de hoogste eer.

Zo spannend als toen zou de finale der finales eigenlijk nooit echt worden. Althans, niet voor de neutrale toeschouwer. Vanaf het allereerste begin van de wedstrijd stond de formatie van coach Bas de van de Schueren als een huis – ook al was het Oranje-Rood dat het meest balbezit had. Van achter een solide verdedigingswal loerde Nijmegen op de counter. Bij een van de eerste uitbraken bleek dat direct succesvol. Op aangeven van Lars van Hellemondt draaide Luc van Dijk fraai weg van zijn tegenstander waarna de weg naar de goal over rechts openlag. Zijn harde push werd weliswaar nog gekeerd door de keeper maar onvoldoende, waarna Floris de Pijper de bal handig in de touwen liet verdwijnen: 1-0.

Tussenstand 2-1

Niet heel veel later was het opnieuw juichen geblazen voor de busladingen vol meegereisde Nijmegensupporters. Stein Miedema kreeg op eigen helft de bal aangespeeld door Luc van Dijk, rushte naar rand cirkel en schoot de bal droog in de verre hoek: 2-0. Achterin werd de boel goed dichtgehouden door fantastisch verdedigend werk van onder anderen Jim van de Venne en goalie Ischa Haukes, die de eerste strafcorner van Oranje-Rood fraai (maar pijnlijk) wist te redden. Op slag van rust vond de club uit Eindhoven alsnog het net: 2-1.

De tweede helft begon zoals de eerste helft geëindigd was. Met een Oranje-Rood dat creatief onmachtig oogde en zich geen raad wist met de solide lichtblauwe verdedigingswal. En een Nijmegen dat gedisciplineerd verdedigde en uiterst effectief was in de aanval. Zeven minuten op weg in het tweede bedrijf testte opnieuw Stein Miedema de reflexen van de keeper met een verwoestende push vanaf de cirkelrand. Een schot dat door de Brabantse verdediging ongelukkig werd verwerkt en daarmee een nieuwe kans bood die de aanvaller niet onbenut liet: 3-1. Daarna begon Oranje-Rood voor het eerst in de wedstrijd serieus aan te dringen. Dat leidde niet veel later tot de aansluitingstreffer die voortkwam uit een prachtige backhandvoorzet die de verdediging van Nijmegen op het verkeerde been zette en simpel kon worden binnengetikt. Wie tot dan toe nog rustig zat, vol vertrouwen dat de 3-2 voldoende zou zijn voor het kampioenschap, kreeg een minuut later alsnog de bibbers toen JA1de voorsprong zag verdampen door een prachtige strafcorner van Oranje-Rood.

Vijf minuten hadden ‘onze jongens’ om de remise om te buigen in een voorsprong. Maar binnen één minuut was het al zover. Een door Jim van de Venne genomen strafcorner vloog zo vreselijk hard in het dak van de goal, dat de keeper ‘m waarschijnlijk alleen maar heeft gehoord. Ondanks de inzet van een vliegende keep gaf Nijmegen de 4-3-voorsprong niet meer uit handen. De resterende minuten werden geconcentreerd en professioneel uitgespeeld. Precies zoals het team de gehele wedstrijd had gehockeyd.Een enorm knappe prestatie waarmee Ischa Haukes, Luc van Dijk, Sjoerd van Meijel, Jim van de Venne, Job Holland, Lars van Hellemondt, Floris de Pijper, Stein Miedema, David Huusen, Jaap Reukers en de geblesseerde Silas Lageman zich door bondscoach zaal Michiel van der Struijk tot landskampioen zaalhockey 2017-2018 mochten laten huldigen.

Bas de van de Schueren (coach), Mick van Outvorst (assistent-coach) en Catinca Oonincx (manager) vormen het begeleidingsteam van JA1.